Straks het vakantiegevoel vasthouden? In 4 stappen ontspannen opvoeden.
Inspiratie Ouderschap

Straks het vakantiegevoel vasthouden

Herken je het gevoel dat je op vakantie bent en dan bedenkt dat je het allemaal anders gaat doen als je weer thuis bent? Je neemt je voor om, zodra je weer thuis bent, het rustiger aan te gaan doen. Niet meer rennend van je werk, naar de bso, naar een kinderfeestje en tussendoor ook nog afspreken met je eigen vriendinnen, sporten en timmeren aan je carrière. Meer het gevoel van rust, meer ontspanning, meer het gevoel van op vakantie zijn, maar dan thuis. Je wilt graag een vrolijke,energieke en ontspannen moeder zijn voor je kinderen.

Straks het vakantiegevoel vasthouden? 

Helaas. Zodra de vakantie voorbij is, is het vakantiegevoel vaak ook meteen weg. Zelfs die lekkere wijn die je had meegenomen van vakantie, smaakt thuis minder lekker dan daar.Voor je het weet word je weer overspoeld met alle activiteiten en “to do’s” van je lijstje, ren je vanhot naar her en ben je niet langer de relaxte ouder die je zou willen zijn. Maar gelukkig is er een manier om thuis ook meer rust te creëren en meer ontspannen op te voeden. Probeer deze vier stappen eens uit

In 4 stappen ontspannen opvoeden
Stap 1: Ontdek wat belangrijk is voor jou

Als eerste is het belangrijk dat we ons realiseren dat we niet alles kunnen kiezen. Je geld is beperkt en ook je tijd en je energie zijn beperkt. Dat betekent dat je slimme keuzes moet maken. Sommige moeders kiezen ervoor overal ‘ja’ op te zeggen. Dat zorgt ervoor dat ze alsmaar doorgaan, tot hun tijd en energie op zijn. Dat zorgt ervoor dat je geen ontspannen ouder meer kunt zijn. Als je lang zo
doorgaat, kun je zelfs in een burn-out belanden!

vakantiegevoel vasthouden-ontspannen opvoeden

Dat kun je voorkomen door zelf weer de leiding te nemen over jouw tijd en energie. Begin met hetmaken van een eenvoudig lijstje. Wat is echt belangrijk voor jou? Wat zijn je dromen, je doelen, je wensen? Waar kom jij in de ochtend je bed voor uit? Zorg dat je heel helder hebt wat echt belangrijk is voor jou. Je kunt ook een foto op je telefoonscherm zetten of een collage maken, om jezelf te herinneren aan wat echt belangrijk is voor jou.

Stap 2: Maak een goede planning

Nu je weet wat echt belangrijk is voor jou, kun je jouw planning daarop aanpassen. Kies een vast moment in de week, waarop je gaat evalueren en plannen. Zelf vind ik de vrijdagmiddag daar heel geschikt voor.

Wat staat er voor de komende week op de planning? Wat heb je nodig om de week soepel te laten verlopen? Zijn er momenten waarop je even niets gepland hebt en tot rust kuntkomen? Wil je nog dingen in je planning schrappen, die niet bijdragen aan je doelen, wensen en dromen? Zijn er nog dingen die je toe wilt voegen? Wat wil je anders doen dan afgelopen week? Door deze vragen elke week aan jezelf te stellen, zorg je tijdens de week voor meer rust.

Stap 3: Bereid de week voor

Als je helder hebt hoe de komende week eruit gaat zien, kun je gaan voorbereiden. Ik doe dat bij voorkeur in het weekend.

Is er een dag waarop je heel laat thuis bent? Dan is het handig om van tevoren vast een maaltijd voor te bereiden en in te vriezen. Moet je nog iets aanschaffen of klaarleggen? Kom je in de knel met het ophalen of wegbrengen van de kinderen? Dan is dit het moment om iemand te vragen om bij te springen. Vergeet niet dat hulp vragen geen teken van zwakte is, maar juist ontzettend slim en krachtig. It takes a village to raise a child!

Stap 4: Neem tijd voor jezelf

Dit is een stap die, zelfs de meest georganiseerde moeders, vaak overslaan. En dat, terwijl het misschien wel de belangrijkste stap is om echt ontspannen op te gaan voeden. Als je een ontspannen moeder wilt zijn, die makkelijker haar grenzen aangeeft en die op een vrolijke en energieke manier haar kinderen opvoedt, zal je ervoor moeten zorgen dat je zelf ook ontspannen en opgeladen bent. Dat kan alleen door regelmatig een momentje voor jezelf in te plannen.

​Zorg ervoor dat je elke dag een paar kleine momentjes voor jezelf plant, al is het maar een kwartier.
Daarnaast heb je een aantal grotere oplaadmomenten nodig, misschien een middag per week of een hele dag per twee weken. Bedenk van tevoren wat je met deze kostbare tijd gaat doen. Op die manier voorkom je dat de tijd voorbij vliegt, terwijl je snel wat huishoudelijke klussen doet of op je sociale media scrolt.

Kies bewust voor dingen waar jij van ontspant, zoals een wandeling maken, in bad gaan, een boek lezen of yoga oefeningen doen. Dit moment is voor jou, om je batterij weer op te laden en ervoor te zorgen dat je een ontspannen moeder blijft.

Straks het vakantiegevoel vasthouden? Zet elke week deze vier stappen

Als je elke week deze vier stappen bewust doorloopt, zul je merken dat je weken soepeler verlopen. Misschien voelt het nu als een extra taak, maar zie het liever als een investering. Je investeert een uurtje per week in het plannen en organiseren en je krijgt er heel veel tijd, rust en energie voor terug.

ontspannen opvoeden en het vakantiegevoel vasthouden

Je bent bijvoorbeeld minder tijd en energie kwijt aan het zoeken van dingen, het op het laatste moment dingen regelen en je krijgt daardoor meer ruimte voor plezier en creativiteit. Het maakt je een meer ontspannen moeder. Als je er dan ook nog voor kiest om tijdens de momentjes voor jezelf dingen te doen, die je doen denken aan je fijne vakantie, krijg je gegarandeerd regelmatig het vakantiegevoel weer terug!

❥ Dit blog over straks het vakantiegevoel vasthouden met vier tips is geschreven door Pauline de Vries. Pauline is pedagoog MSc, coach voor moeders en zelf ook moeder van twee tieners. Op haar website, www.paulinedevries.com, vind je nog meer tips en een gratis magazine over meer tijd voor jezelf creëren.

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.