Home INSPIRATIE Van gas naar inductie

Van gas naar inductie

by Marjo
Van gas naar inductie AEG inductiekookplaat

Eigenlijk wil ik wel van gas naar inductie. In de eerste plaats, omdat ik een Groninger ben. Op dit moment raakt het me nog niet daadwerkelijk persoonlijk. Dat gaat het wel doen. De eerste aardbevingen komen al onze kant op. En daarbij, het gaat niet om mij! Ik weet dat ik niet genoeg in de aardbevingsproblematiek verdiep, maar als ik beelden voorbij zie komen zijn ze schrijnend.

En natuurlijk zie ik ook wel dat alles niet even eerlijk gaat (als dat geen understatement is). De baten die niet eerlijk worden verdeeld, de Groningers die ‘ze’ letterlijk laten zakken. Alleen dat is al reden om te kijken hoe over te stappen van gas naar inductie.  Daarnaast is het beter voor het milieu. Met wat ik nu weet, was het fijn geweest als ons nieuwbouwhuis elf jaar geleden al zonder gas was gebouwd en duurzamer. Hoe er in die tijd mee omgegaan werd, weet ik niet, maar ik heb er zelf nooit bij stil gestaan. Mijn ervaringen waren toen alles behalve positief, dat zal een reden geweest zijn om me er niet in te verdiepen.

Negatieve ervaringen elektrisch koken

De negatieve ervaringen met koken op inductie in plaats van gas, hebben bij mij vooral te maken met het koken op gevoel en gehoor. Wanneer je kookt op gas, hoor de pit, daarop kan in inschatten of hij hoog genoeg staat en weet ik wat voor effect dit op het eten heeft. Het verschil van hoog vuur naar laag vuur is snel gemaakt. Pit zachter en klaar.

Bij inductie vond ik dat maar lastig.  Mijn zacht gekookte eitje moet precies op een bepaalde manier gekookt worden. Met gas weet ik precies hoeveel minuten, op welke hoogte. In mijn ogen was koken op inductie gedoe, waar ik niet van houd. Overzichtelijk, bekend en makkelijk, dat heb ik nodig. Daarom was ik na elke vakantie op elektriciteit koken, blij dat ik thuis weer eten kon maken op mijn gaspitten én wokbrander.

Wat is inductie

Met inductie kook je op elektriciteit. Elektromagnetische golven om precies te zijn. Het is efficiënt en snel, energiezuinig (energiezuiniger als keramisch ook) en veilig. Met kleine kinderen in huis, leek het me zo eng dat een kookplaat nog lang warm blijft. Een ongeluk zit met die kleintjes in een klein hoekje. Er is zelfs een speciale kinderbeveiliging, dit is zodat de kinderen niet zomaar de instellingen kunnen wijzigen.

Je eten wordt wel snel warm. Je pan wordt door de magnetische velden rechtstreeks verwarmt. De plaat werkt alleen als er een pan op staat. Wanneer je de pan van het vuur haalt, gaat je  aeg inductiekookplaat meteen uit. Het nadeel is dat je speciale pannen aan moet schaffen, met magnetische bodem. Dit kán ook een voordeel zijn 😉 Je oude meuk de keukenkastjes uit en doelgericht de pannen kopen die je echt nodig hebt. Heb je (giet) ijzeren pannen, dan is het misschien helemaal niet nodig. Checken met een magneetje en je weet genoeg!

Waarom wil ik nu wel van gas naar inductie wil overstappen 

Afgelopen jaar gingen we op vakantie naar Denemarken. Volgens mij is het daar standaard, in elk huis wat we daar huren zit een elektrische kookplaat, geen gas gezien. De laatste vakantie dacht ik voor het eerst: “Hier kan ik wel wat mee”. Ik begon het spelen met de standen van de keramische kookplaat en kreeg het wisselen tussen pitten door, ik kookte bijna alsof het op gas was. De eitjes waren meteen de eerste keer perfect. Door dat omslag punt zit ik er nu serieus aan te denken om los te gaan van het gas! Door de voordelen van koken op inductie op keramisch, zou ik voor het eerste gaan.

Waarom overstappen van gas naar inductie

Het schoonmaken van de kookplaat was trouwens een verademing. Geen gepruts tussen de pitten, geen plakkerige branderdeksels en kelken. Verder hebben we van die grote pannendragers er op liggen, die bijna niet schoon te krijgen zijn, want ze passen niet in de vaatwasser. Het koken op inductie is ook nog eens heel hygiënisch dus. Ik ben al niet zo’n poetser, in de tijd dat ik schoonmaak, kan ik zo veel leukere dingen doen, dus als het daar makkelijker kan, dan graag.

Het milieu en inductiekoken

Koken op gas is in ieder geval niet duurzaam, de invloed op het klimaat is groot. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. En op is op, de bron is niet onuitputtelijk en daarbij zijn de effecten van de gaswinning op de aarde groot. Van inductie, keramisch of halogeen, is de inductiekookplaat het meest energiezuinig. Er gaat weinig energie verloren. Kies daarbij voor groene stroom, dan heb je op dit moment de meest milieuvriendelijke manier van koken. Je kunt ook helpen door de energie op te wekken via zonnepanelen.

Zit jij er ook over te denken om over te stappen naar koken op inductie? Wat heeft voor jou invloed op de keuze voor wel of niet? Of ben je al om, kun je dan laten weten hoe het bevalt? 

 


Stock Photo inductie kookplaat door VRstudio | Stock Photo schoonmaken inductiekookplaat door brizmaker

 

Reacties

reacties

Gerelateerd

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.