stadsfiets, ik doe alles op de fiets
Inspiratie

Alles op de fiets

Waarom ik alles op de fiets doe, is heel simpel; ik rijd geen auto. Wel gedaan hoor. Op mijn achttiende kreeg ik mijn rijlessen van mijn ouders. Dat vind ik nog steeds zo lief! Het is ook de reden dat ik me af en toe wel schuldig voel. De eerste keer zakte ik voor mijn rijexamen, de tweede keer had ik hem. Ik was echt wel blij hoor, maar dat gevoel wat anderen achter het stuur hebben dat ken ik niet. 

Er zijn ook niet veel momenten dat ik het mis. Alleen de momenten dat ik andere mensen om hulp moet vragen, niet naar vriendinnen of evenementen kan omdat het openbaar vervoer vanaf het Noorden niet altijd optimaal is qua tijd of mijn kinderen dingen moet ontzeggen, dan komt het wel even binnen. Waarom ik alles op de fiets doe en niet auto rijd, ligt aan mijn hooggevoeligheid. Er komt te veel op me af, ik kan bepaalde situaties naar mijn idee niet goed inschatten. Waar dat mis gegaan is weet ik niet. Mijn oom bijvoorbeeld, die blijft maar herhalen dat ik altijd zo goed kon rijden. Ik denk dat ik nog twee jaar auto gereden heb, toen was het klaar.

Alles op de fiets

Wat doe ik dan allemaal op de fiets? Stiekem valt dat ook wel mee. Ik ga naar mijn werk, de kapper en het centrum. Af en toe met de kinderen naar de kinderboerderij. Ik ging met Thomas naar karate en moet met de fiets naar het station om hier wel wat verder vandaan te komen. Als ik wat meer boodschappen moet doen, ga ik ook op de fiets naar de buurtsuper, dan is het wat minder zwaar. Het voordeel is veel beweging en frisse lucht, en ik geniet vaak van de tochtjes. Alleen door de stevigheid van de fiets, is hij ook wel zwaar.

Alles op de fiets

Dat is eigenlijk de reden dat ik wel een fiets er bij zou willen. Een aantal van deze dingen doe ik zonder de kinderen of met de oudsten naast me. Thomas past al niet meer, Elynn gaat vanuit praktisch oogpunt nog wel eens achterop de fiets en Finn moet wel. Maar vaak zit ik omringt door fietsstoeltjes voor de kinderen, zonder dat er een kind op de fiets zit. De fiets die ik nu heb is inmiddels acht jaar oud. Het lijkt me fijn om eens op te stappen zonder stoeltje in mijn buik. Omdat het een fiets mag zijn waar ik zo lekker op wegfietst, zit ik te denken aan een oma-fiets/stadsfiets.

Waar moet je op letten bij een stadsfiets

Een stadsfiets  is namelijk echt voor de korte snelle afstandjes. Van A naar B. Voor woon- werkverkeer. Ze bieden groot gemak en zijn makkelijk in onderhoud. Door het stalen frame kan het tegen een stootje. In Nederland is het handig dat het tegen verschillende weersomstandigheden kan, ook wind en regen.

Waar moet je op letten bij een stadsfiets

 

Je kunt je stadsfiets online kopen of in de winkel, maar de dingen waar je op moet letten bij aanschaf van een fiets zijn hetzelfde. Waar je op moet letten, zijn veelal de kleine dingen:

• Zitten

Je fiets moet lekker zitten. In principe heeft een stadsfiets een rechte zit. Tegenwoordig zie je ze ook met een sportieve zit. Ook de banden hebben invloed op hoe de fiets ‘zit’.  Dikke banden geven meer comfort. Er zijn fietsen die je helemaal af kan stellen op je eigen comfort. Het is dus belangrijk om je daar van te voren in te verdiepen. Het kiezen van de goede maat, voorkomt fysieke klachten op de lange termijn. Ook je zadel moet goed zitten. Je hebt je zadel op de goede hoogte als het been bijna gestrekt is wanneer een van de trappers naar beneden wijst.

• Bagagedrager

Wanneer je de fiets ook gebruikt om boodschappen te doen, is het handig om na te denken over een bagagedrager. Je kunt hier een boodschappenkratje op vast maken om veel te kunnen vervoeren. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een bagagedrager om een mooie rieten boodschappenmand aan te hangen. Of een fietstas. Ook wanneer je ineens wel plotseling een ouder kind op moet halen is een bagagedrager handig.

• Gewicht van de fiets

Er zit verschil in het gewicht van de fietsen. Moet je met de fiets een trap op, moet het gewicht lichter zijn dan wanneer je hem gewoon achter het huis in de schuur zet. Het gewicht van de fiets, is ook van invloed op de prijs. Gebruik je de fiets ook als stationsfiets, red je dan maar eens met een zware fiets en een fietsenrek. Te lichtgewicht zou voor mij ook niet handig zijn. Een beetje stevigheid is voor een boodschappenfiets onmisbaar.

• Remmen

Je fiets moet natuurlijk ook stoppen. Kies je voor een handrem of heb je liever een terugtraprem. Wanneer je altijd iets gewend bent, is het lastig om iets af te leren. Ik zelf vind een handrem erg handig. Je moet er wel op letten hoe je remt. Stop je alleen je voorwiel, kun je een behoorlijke smakkerd maken.

• Versnellingen

Vaak wordt gezegd dat bij een stadsfiets voor korte afstanden, versnellingen niet belangrijk zijn. Een fiets met versnellingen is voor mij onmisbaar. Bij voor en tegenwind, is het fijn om zelf te bepalen hoe zwaar ik trap. Net als bij het schakelen met een auto, zijn versnellingen handig op een fiets. Mijn huidige heeft er zeven. Het liefst trap ik zwaar, maar er zijn momenten dat ik liever makkelijk en snel trap. Heel slecht, maar als ik snel over wil steken, weet ik dat het niet ga redden, wanneer mijn fiets zwaar optrekt.

• Framemaat

Weet jij precies wat een framemaat is? Het is de afstand tussen trapas en het punt waar het zadel uit het zadelpunt komt uitgedrukt in centimeters. De framemaat kun je heel makkelijk zelf bepalen: 2/3 van de binnenbeenlengte, gemeten vanaf de lies tot aan de onderkant van de voet. Ga met je benen ongeveer 15 cm. uit elkaar staan, voor je gaat meten. Als je uitgaat van je lengte, wanneer je naar verhouding langere benen hebt, maak je anders een verkeerde keus. Is je fiets te groot of te klein, fiets dit niet prettig en kan lichamelijk ongemak veroorzaken.

❥ Hopelijk slaag ik snel voor een andere fiets. Puur om makkelijk en snel op te kunnen stappen en weg te kunnen fietsen. Gebruik jij je fiets veel? Wat doe jij allemaal op de fiets en wat voor fiets heb je daarvoor? 


tips voor het kopen van een stadsfiets

Stock Photo woman on bike door Dragon Images | vrouw op stadsfiets door Veles Studio

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. Leuk artikel om te lezen! Ik doe tegenwoordig ook steeds meer op de fiets. In sommige gevallen vind ik het wel onhandig om altijd de fiets te moeten pakken. Gelukkig werkt mijn bedrijf met een mobiliteitskaart. Waardoor ik gewoon met de trein naar mijn werk kan. Op deze manier ben ik alsnog duurzaam bezig.

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.