10x hoe laat je een kind groente eten
Lifestyle Ouderschap

10x hoe laat je een kind groente eten

Eén van de lastige dingen van het moeder zijn vind ik gezond eten met kinderen. Niet overdreven, sarcastisch of vervelend bedoeld, maar voor je het weet zijn ze verslaafd aan eten. Een eetverslaving gaat ongemerkt en valt vaak niet eens op. Een verkeerd beeld van of gevoel over eten wil ik daarom voorkomen. 

Ook wil ik op een goede positieve manier over eten en het voeden van je lichaam praten. Ik wil niet dat ze bang zijn voor voeding, omdat ze er dik van zouden kunnen worden. Ik wil ook niet dat ze zich ongans in suiker eten, omdat het niet goed voor ze is. Wat je ze nu voorschotelt, letterlijk en figuurlijk zal ongetwijfeld van invloed zijn op hun eetgedrag later. Herinner jij je dat programma over mensen met rare eetgewoonten? Ieder mens heeft en verhaal en het eten, is vaak een gevolg, geen oorzaak. Daar wil ik me als moeder van bewust zijn en op een goede manier mee omgaan. Maar hoe dan?

Gezond eten met kinderen

Een manier is om je bewust te zijn van hoe en wat je zelf eet. Wat voor voorbeeld geef je daadwerkelijk. Kinderen zien meer dan ze horen. Ik betrap mezelf er op dat ik vaak ga snaaien wanneer ik te weinig gedronken heb en dan meestal tijdens het koken. Niet van wat we eten, maar een blokje oude kaas hier of een stukje chocolade daar, uit de koelkast. “Mama, wat heb jij daaaaar?”, komt Elynn stiekem om het hoekje van de koelkastdeur. Tja, daar sta je dan, te snoepen voor het eten.  Ik houd van slechte dingen, weet dat je ze met mate moet eten en moet er om denken dat, dat is wat ik aan mijn kinderen mee wil geven. Niet dat het niet mag, wat niet mag wordt interessant. Ik wil ze ook geen negatief beeld geven van dik zijn, of dik worden. Ik probeer dus bewust te zijn en te praten over eten.

Kinderen bewust maken

Een andere manier is spelend leren, of educatief voorlezen. Ongemerkt krijgen ze heel veel mee. Serita schreef al eens een gastblog met voorleesboekjes rondom gezond eten. Op een leuke, voor hun herkenbare manier doen kinderen kennis op over gezond. Het sluit aan op hun belevingswereld op een positieve manier. Hoe vroeger je begint met het vertrouwd maken met gezonde voeding, hoe groter de kans dat ze daar zelf ook voor kiezen. Niet de nadelen van ongezond benadrukken, maar het positieve van gezond.

10x hoe laat je een kind groente eten

♥ Maak ze jong vertrouwd met groente en fruit
♥ Verstop de groente in sausen of soepen. Kies groenten die passen bij het gerecht. Doe uien en courgette in de blender bij de pastasaus bijvoorbeeld
♥ Soep is ook en prima verstop plaats: champignon, tomaat, groente, pompoen, asperges
♥ Laat ze uit het vuistje eten. Stukken komkommer, tomaatjes, maar ook broccoliroosjes, bloemkool, worteltjes of paprika. Koude groentes zijn ook groentes
♥ Kinderen moeten aan smaken wennen. Laat ze elke keer wanneer je iets eet wat ze niet lusten, wel een paar hapjes proeven
♥ Laat je kindje een groente uit kiezen voor die week, zodat ze die dag wel lekker vinden wat ze eten en maak dan de afspraak dat ze op andere dagen in ieder geval proeven
♥ Houden je kinderen van zoet, kies dan geroosterde zoete aardappel en wortel uit de oven
♥ Presentatie is key

gezond eten met kinderen 10x hoe laat je een kind groente eten[credits Maike van Heusden]

♥ Laat ze de hele dag door groente en fruit eten dan is het tijdens het avondeten niet meer zo’n ding
♥ Kijk naar hoe je kinderen dingen eten en maak dingen eens op een andere manier klaar.

Anders bereiden van groente

Kies eens voor stamppot of voor wokken. Eet je kindje liever dingen apart van elkaar, vermijd dan de stamppot. De dochter van een lezeres vond  witlof met ham en kaas niet zo lekker. Ze zag haar toen eerst de ham en kaas op eten en daarna de witlof. Ze heeft aangegeven hoe je het lekkerder kan maken door het samen te eten en nu vindt haar dochter witlof heel lekker. Zelf kwamen we er achter dat Elynn vlees in saus juist niet zo fijn vindt, ze dipt liever zelf of wil het helemaal niet. We geven haar nu rijst en vlees zonder saus met de groente, dan gaat het beter. Praat dus ook met je kind, vraag naar het waarom. 

Gelukkig genieten ze hier net zo van fruit en rauwe groente op een monkeyplatter, als van koekjes en snoep. Mijn ervaring is in ieder geval, dat wat niet mag, veel te aantrekkelijk wordt. Dus ze mogen best cola of chips. Maar met mate en als ze ergens anders zijn of  in overleg met papa of mama of ik wil het graag weten. Dan kan ik er thuis rekening mee houden.

Wanneer wel en wanneer geen keuze

“Mijn kinderen lusten geen water”. “Wat ik ook doe ze drinken het gewoon niet”. Hier hebben ze geen keuze. ’s Morgens bij het ontbijt drinken ze water. Bij de lunch mogen ze iets anders.  Een prima oplossing is ook om ze eerst een glas water te laten drinken. Hebben ze dan nog dorst, mogen ze iets anders. Meestal is met na het glas water, de dorst wel over.

Ik bepaal wat ze wanneer krijgen. We leven niet helemaal suikervrij, ik zou het wel graag meer willen.  Ook hier probeer ik bewust keuzes te maken. Als ze, in plaats van fruit of groente, een koek of kaasje mee hadden naar school, dan krijgen ze om half vier fruit. Ze mogen wel zelf kiezen welke ze willen, of ik maak een fruitsalade. Hebben ze ’s ochtends een krentenbol gehad, dan eten ze tussen de middag een gewone boterham.

Eten dient niet als beloning en niet als troost. Gezond eten met kinderen heeft ook te maken met de associatie bij voeding. De connectie met eten mag best lekker zijn, maar verder niets meer dan voedzaam ♥

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

1 Reactie

  1. […] is voor groente. Zowel om meer groente toe te voegen en zelfs de saus is van groente gemaakt! Verborgen groenten zijn weer handig voor de groenteweigeraars. Verder kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld met […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.