Feest

5 tips om van champagne te genieten

We kruipen weer langzaam naar het einde van het jaar en dat betekent dat er weer volop Champagne gedronken gaat worden. Eigenlijk zonde om het alleen tijdens feestelijke gebeurtenissen te drinken, want Champagne kan eigenlijk altijd wel. Het maakt niet uit welke maand het is of waarom we zo’n fles opentrekken. In dit artikel lees je meer over Champagne en deel ik 5 tips om van champagne te genieten.

Veel mensen hebben het over Champagne, terwijl ze eigenlijk gewoon aan een andere bubbel zitten. Denk bijvoorbeeld aan een cava, prosecco of crémant. Champagne mag alleen Champagne heten als het in de wettelijk afgebakende Champagne regio in Frankrijk wordt gemaakt. En dan ook nog op de voorgeschreven wijze wordt gemaakt. Een crémant is een bubbel die in veel andere Franse regio’s wordt gemaakt, wel volgens dezelfde methode als in de Champagne. Hetzelfde geldt voor cava, alleen wordt dat in Spanje gemaakt. Prosecco is de meest bekende Italiaanse bubbel.

5 tips om van champagne te genieten

Tip 1: kies de juiste Champagne

Er zijn talloze Champagnes. Helaas zijn ze allemaal ook prijziger dan veel andere mousserende wijnen. Dat komt door de intensieve manier waarop ze worden gemaakt, de kosten per kilo druiven en het feit dat het land waarop de wijngaarden staan duurder is dan in veel andere wijngebieden. Welke Champagne het lekkerst is, dat ligt aan jezelf. Hou je van een droge Champagne, ga dan voor een Brut. Liever wat zoeters? Ga dan voor een Sec of Demi-Sec.

Tip 2: kies het juiste glas

Veel mensen denken dat de flûte het beste glas is voor Champagne. Inmiddels stappen zelfs Champagneboeren van dat idee af en serveren hun Champagnes het liefst in een tulpvormig wijnglas, een mooi wijnglas voor witte wijn werkt ook goed. Een coupe staat ook leuk, maar drinkt een stuk minder fijn. Een flûte is achterhaald, omdat de aroma’s in een mooi slank tulpvormig glas, beter tot hun recht komen.

Tip 3: blijf weg van de oliebol

Nederlanders drinken standaard hun ‘champie’ bij de oliebol. Vaak valt de Champagne dan behoorlijk tegen en dat is niet zo gek. Een oliebol is zo vet en zoet dat de Champagne maar zuur en flauw smaakt. Drink daarom eerst je Champagne en eet dan pas je oliebol.

Tip 4: niet knallen

Knallende kurken, zo maak je een Champagne open. Nee dus. Een fles Champagne maak je open met beleid zodat de Champagne ook niet uit de fles spuit. Zorg dat de Champagne goed gekoeld is. Verwijder dan de capsule en draai het kooitje om de kruk open. Zorg dat je duim op de kurk blijft en richt de kurk niet richting je eigen hoofd of die van een ander. Houdt de kurk goed vast en draai de onderkant van de fles langzaam rond. Geef iets tegendruk, zodat de kurk er niet gelijk uit knalt. Wanneer de kurk loskomt, is er als het goed is alleen een licht sissend geluid te horen.

Tip 5: bewaar de Champagne goed

Als je Champagne koopt, dan maak je het vaak niet direct open. Zorg er dan voor dat de fles goed wordt opgeborgen. Champagne bewaren gaat het best wanneer de fles liggend wordt bewaard op een koele en donkere plek. Warmte en licht kunnen funest zijn voor alle wijnen en dus ook voor Champagne.

❥  En jij? Drink jij Champagne alleen bij speciale gelegenheden of bubbel jij lekker het hele jaar door of kon je deze 5 tips om van champagne te genieten wel gebruiken? Ik zet in ieder geval nog even een Champagne ontbijt op de winter wishlist!

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.