Hunebedcentrum Borger
Travel

Hunebedcentrum Borger

Het was al weer eventjes geleden dat ik, samen met de kinderen, met oma op stap ben geweest. Vandaar dat we (ook al een tijdje geleden) een donderdag in de vakantie een uitje hadden gepland.  We hadden een datum geprikt. Wat we gingen doen, dat wisten we nog niet. Niet alles is even geschikt voor alle weersomstandigheden en aangezien we van voorspellingen net als nu niet uit konden gaan (poncho’s zijn de nieuwe zomerjurkjes) was het lastig kiezen. 

In den beginne zouden we naar het Veenpark in Barger-Compascuum. Wil ik nog steeds, maar qua weer en entree, besloten we om die te bewaren voor later. Voor een dag waarop we echt een hele dag zouden gaan.  Ellert en Brammert dan maar? Met het vooruitzicht op veel regen, zou iets met binnen en buiten een betere keuze zijn. Het Hunebedcentrum in Borger? Elynn was er nog nooit geweest, Thomas was toen nog een stuk kleiner. Top! We gingen naar de Hunebedbouwers!

Hunebedcentrum Borger

Met een bezoek aan het Hunebedcentrum Borger ga je een stap terug in de tijd. Naar de prehistorie om precies te zijn. Het moment dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Je ziet hoe ze leefden, woonden en werkten. Er is een blotevoetenpad (die wij hebben gemist, dus een reden om terug te gaan hebben we in ieder geval).  Sinds 2014 het is naast het Hunebedcentrum het Oertijdpark geopend. Je ziet daar hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen en je kunt er een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe.

Vlakbij het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. Dat Hunebed is een fantastisch klim en klauterfort, waar je ook prima verstop plekjes hebt. Ondanks de regen, vermaakten de kinderen zich super. Tot het echt met bakken uit de hemel viel, dus te kort was het wel, nog een goede reden om nog eens terug te gaan. Door de regen en omdat er zo veel te zien was, hebben we heel weinig foto’s gemaakt, dus je moet me grotendeels op mijn woord geloven.

Restaurant

Wat me bij binnenkomt opviel is dat het museum heel goed zijn best doet om goed toegankelijk te zijn, voor in mijn geval een maxi-cosi, maar ook andere wielen. Bij de kassa werd me bijvoorbeeld een sleutel aangeboden, omdat we niet door de draaideur konden naar het Oertijdpark. Hiervoor wordt trouwens wel een kleine borg gevraagd, dus denk om kleingeld ( €5,-).

Mijn moeder en de kinderen gingen naar de film kijken, ik ging met Finn aan de slag, dan hoefden we niet op elkaar te wachten. Voor hem was het schone broek en fles tijd. De wc’s stonden aangegeven naar beneden, dat werd lastig met de kar. Gelukkig was er boven een invalidentoilet met verschoningsmogelijkheid, daar maakte ik dankbaar gebruik van. Volgens mij was deze op aangepaste hoogte aan de wand geplaatst. Dat vond ik een plus! Ik zocht een plekje in het restaurant. Wat een onlogische indeling. Veel tafels voor grotere gezelschappen, bestaande uit losse tafels aan elkaar, maar veel kleinere groepjes die een plekje zochten en geen mogelijkheid bijna om er met de kar door te komen, dus daar gaat iets mis.

Of het aan mij lag of de akoestiek durf ik niet te zeggen, maar ondanks dat het restaurant bij lange na niet vol was, kwam er van alle kanten geluid en leek het alsof dit enorm versterkt werd. Finn en ik werden er onrustig van. Na de film kwamen mam en de kinderen naar mij en toen Finn zijn buikje vol had, genoten we zelf van iets lekkers! Er is een ruime keuze, voor een nette prijs! De kinderen gingen voor een mierzoete donut, maar er is voor elk wat wils.

Expositie/Museum

Bij binnenkomst zie de deuren naar de filmzaal al bij de kassa. De film gaat over de ijstijd en hoe de zwerfkeien naar hier zijn gekomen. Mijn moeder zei hierover het volgende:

De film was niet duidelijk voor kinderen in de leeftijd van Thomas (7) en Elynn (bijna 5), ze gingen vragen stellen, waar ik het antwoord schuldig op moest blijven. Het was niet van toegevoegde waarde.

Gelukkig kun je de film prima overslaan, wanneer je met (jonge) kinderen bent. Als je voor de ingang van de filmzaal langsloopt, kom je bij de expositie uit. Er is veel te zien én aan te raken!

Hunebedcentrum Borger

Je kunt onder een Hunebed door om te zien hoe deze er van binnen uitzag. Verder kun je voelen hoe zwaar het is om zo’n reuze steen te verplaatsen én kun je op de computer je eigen Hunebed bouwen (kleine tip 💡: het poppetje houdt een schep vast). Natuurlijk is er een winkeltje met souvenirs, maar die hebben we dit keer overgeslagen.

Koffertjesdag

Eenmaal buiten begon het net weer te regen, toch was het prima te doen, het was wel warm natuurlijk. We zijn af en toe even een huisje in gedoken, Finn lag lekker in de doek met een petje op en voor de andere twee had ik droge kleren in de auto. Bij het Hunebed aangekomen ging het een stuk harder, daar hebben ze iets minder lang lol van gehad, want klimmen en klauteren op een nat en glad Hunebed, dat is minder handig. Gezien de tijd zijn we toen ook weer naar het restaurant gehad, want donderdag is immers Koffertjesdag. Of eigenlijk ‘Karrenwielen’ dag en ik schrik nog dagelijks van de kakkerlak die we meekregen! Terwijl we er op wachtten, konden de kinderen bij een speciale tafel, kleuren en tekenen!

Kindvriendelijk

Er is verder wel één en ander veranderd in het museum qua kindvriendelijkheid. De archeologenruimte was tijdens ons laatste bezoek veel uitgebreider. Het was echt een kantoor, waar de kinderen op onderzoek uit konden. Nu was het een summier ingericht afgescheiden stukje, jammer. In mijn herinnering stonden er boven ook veel meer speeldingen voor kindjes, ook dat was nu verdwenen. Gelukkig is er buiten genoeg te ontdekken en beleven. De film in de ruimte tegenover het restaurant, had ook Thomas’ aandacht, volgens mij vond hij het jammer dat hij die qua tijd en het wachten er op niet helemaal heeft kunnen zien.

Hunebedcentrum Borger

Al met al is het Hunebedcentrum zeker een bezoekje waard. Houd rekening met schone kleren in verband met het buitendeel. Om het blotevoetenpad te ontdekken moeten we nog een keer terug, maar ook daarvoor is een droog setje waarschijnlijk geen overbodige luxe.

Ben jij wel eens in het Hunebedcentrum geweest? Mocht je geweest zijn, of nog willen gaan, deel dan na je bezoek je ervaringen in de reacties ♥

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.