Volkoren pasta met wortel en bleekselderij
In de keuken

Volkoren pasta met wortel en bleekselderij

Wanneer ik wél pasta of rijst eet (maximaal twee keer in de week), kies ik voor notenrijst of volkoren pasta. Deze volkoren pasta met wortel en bleekselderij kan iets gezonder met verse tomatensaus, maar mag bij uitzondering op deze manier best een keer. Ik kies voor volkoren producten in verband met de langzame koolhydraten.

Kort uitgelegd: langzame koolhydraten komen niet snel vrij om zo een korte boost te geven. Langzame koolhydraten kosten jouw lijf moeite om te verwerken. Ze geven energie langzaam af, zodat de energie verdeeld wordt en je je langer verzadigd bent. De Tomato Frito wordt qua gezonde voeding nog een beetje gecompenseerd door de groenten. Van een lezeres kreeg ik via Facebook de tip om volgende keer de Tomato Frito met olijfolie te proberen, die is zelfs lekker met courgette en geraspte kaas, dus dat belooft wat. 

Pasta en verstopte groente

Voordeel van deze maaltijd is dat het hele gezin er van mee kan eten. Al moet ik volgende keer meer tomaatjes en rauwe wortel erbij serveren. Finn en Elynn hadden liever pasta zonder tomatensaus en kregen daardoor iets minder groenten.

Gelukkig stop ik ze tijdens het koken ook wortels toe, die hebben ze dan in ieder geval gehad. Voor kritische kindjes die wel saus willen, maar geen stukken groente, zou ik de groenten door de Tomato Frito pureren en dan toevoegen aan het gehakt. Verstopte groente is altijd goed! Wanneer ik dit doe, zorg ik wel altijd dat ik geen witte kleding aan heb en check ik drie keer of het deksel van de blender er wel op zit, in verband met de tomatenvlekken, vlekken op het fornuis probeer ik ook te voorkomen, tomatensaus brand zo snel in. 

Benodigdheden spaghetti met bleekselderij en worteltjes

Deze pasta met tomatensaus en groenten is rijk gevuld en heeft veel smaak, maar er is uiteindelijk niet veel voor nodig. Dat vindt vooral René, die de boodschappen doet, heel fijn. Het oorspronkelijke recept is van Sonja Bakker, dus af en toe wordt het hier Sonja Bakker pasta genoemd.

 Volkoren pasta met wortel en bleekselderijHet is inmiddels aardig eigen gemaakt, er is wat vervallen (met name de wijn) en er is iets bijgekomen. Soms vergeten we het een tijdje en dan komt het weer tevoorschijn in het weekmenu om een tijdje te blijven. Voordeel van deze pasta met groenten vind ik vooral dat het snel klaar is en dat je toch een volwaardige maaltijd op tafel hebt staan. In plaats van alleen bleekselderij en wortels, kun je ook nog soepgroente toevoegen. 

  • Volkoren pasta
  • Bleekselderij
  • Worteltjes
  • Gehakt
  • Rode uien
  • Runderbouillonblokje
  • Tomato Frito 
  • Paprikapoeder
  • Kerriepoeder
  • Maggi
  • Gehaktkruiden

Bereidingswijze Volkoren pasta met wortel en bleekselderij

De bereiding is simpel, de meeste tijd gaat zitten in het snijden van de wortels en de bleekselderij. Uiteindelijk ging er in onze pastasaus meer groente dan op de foto trouwens hoor. Het is naar wens. Hier gaat bijna de hele bleekselderij op. Voor de wortels geldt: alles wat niet onder mijn handen weg gegeten wordt, gaat erin. 

 paprikapoeder gehaktmengsel.

 

Zet de waterkoker aan, de groenten worden eerst een paar minuten gekookt in de bouillon.  Bak het gehakt rul en kruid het met de specerijen en de doe er maggi door. Snijd de kontjes van de wortels en snijd ze in plakjes. Snijd de onbruikbare stukken van de bleekselderij en spoel de stengels af onder de kraan. Snijd ze daarna in stukjes.

bleekselderij en wortelVerkruimel het bouillonblokje in de pan, doe de groenten erbij en gooi het kokende water erop. Zet het vuur hoog en laat de groenten een minuut of vijf in de bouillon. Snipper de ui. Doe deze bij het gehakt en laat meebakken. Voeg de Tomato Frito toe en schep met een schuimspaan de groenten uit de bouillon en voeg ze toe aan de tomatensaus. Roer dit mengsel goed door.

kookvocht spaghetti en groentenHet kookvocht gebruik je om de saus eventueel te verdunnen en ook om de pasta in te koken, doe dit volgens de instructies op de verpakking.  Is de pasta klaar schep dan voor je het afgiet zo’n drie jus/soep lepels vocht bij de saus. Na het afgieten van de pasta, kun je meteen serveren. Schep naar wens saus en pasta op de borden.  

Is er saus over, kun je dit als basis/toevoeging gebruiken voor een heerlijke tomatensoep! Extraatjes bij deze pasta zijn niet echt nodig. Het is goed op smaak. Zoals gezegd, eventueel extra snoeptomaatjes en komkommer als bijgerecht is altijd een goed idee!

 

 

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.