Tips van een dragende mama
Dragen

Face forward dragen; waarom niet?

Dragen door de ogen van een consulent en hulpverlener. Met dit blog wil Simone (van Dragen met Simone) graag wat meer vertellen over waarom het dragen van je kindje zo belangrijk is, vanuit haar perspectief als moeder, maar ook als draagconsulent en als hulpverlener binnen de jeugdzorg. Dit met aanvullende informatie over face forward dragen (dragen met het gezicht naar voren)  en waarom dit afgeraden wordt.

Door Simone –  Het dragen van je kindje is eigenlijk al eeuwen oud. Het lijkt nu weer op eens hip and happenig te zijn, maar eigenlijk was het dragen van je kindje voor de komst van de kinderwagen (en hé, hoe lang bestaat dat ding nu eigenlijk!) doodnormaal. Want hoe vervoerde je anders een kind door het land als je niet zo rijk was om een min of een verzorgster in te huren. Het voelt soms nu zo Afrikaans, maar in Holland en Europa werd dit ook gewoon gedaan. Kijk maar eens goed naar schilderijen in musea, er zijn diverse schilderingen bekend van dragende moeders.

Alleen de westerse trend werd dat we onze kinderen zo snel mogelijk zelfstandig moesten laten worden, de rijken konden een vroedvrouw ofwel min veroorloven om zich weer bezig te houden met theekransjes. Halverwege de 19e eeuw kwam de kinderwagen in beeld. Die natuurlijk alleen beschikbaar was voor de rijken. Na de vrouwen emancipatie, waarin de vrouw wilde werken om zichzelf te kunnen verzorgen kwamen de crèches pas in opkomst. Ideaal, wel moeder zijn, kunnen werken en je kind onder kunnen brengen.

Hipster stijl

Het dragen van je kindje verdween geheel naar de achtergrond en in de jaren 60/70/80 werd het dragen van je kindje in een draagdoek echt geassocieerd met de hippie stijl. De draagzak werd ontdekt en gebruikt met name bij lange wandeltochten ideaal toch voor die hipsters die van de natuur houden. Want met een buggy in het bos is geen doen. Ik merk zelf dat in de jaren erna het dragen een beetje weg was. De Babybjörn (niet ergonomische draagzak) was een van de weinige merken draagzakken en werd daardoor ook af en toe gezien, daardoor kwam deze uiteindelijk in grote mate meer in opkomst bij jonge ouders.

Effecten van dragen

Er werd natuurlijk net als bij heel veel dingen onderzoek gedaan naar de effecten van dragen, de stand van de beentjes, wat het betekent voor een kindje om gedragen te worden en naar de zo genoemde ergonomie. Hierna ontstonden er meerdere draagzak merken die allemaal een eigen twist gaven aan het dragen van je baby. In de afgelopen 10 jaar is dit alleen maar toegenomen en is er ook een heuse opkomst van het dragen van je kindje in de doek. Maar wat betekent het nu echt, dat dragen en waarom vind ik nu dat je het eigenlijk echt moet doen?

Prikkelgevoeligheid

Negen maanden lang (ongeveer) heeft er een klein mensje in je buik gezeten. Het kindje hoort 9 maanden lang, jouw hartslag, voelt je ademhaling, voelt je hartslag en hoort je stem. Voelt af en toe een warme hand over zijn (of haar) billetjes, ruggetje of hoofdje. En het is in je buik lekker klein en warm. Dan na 9 maanden moet het geboren worden in de grote wijde, koud wereld. Het hoort nu ook niet meer jouw hartslag, voelt je ademhaling niet, voelt je hartslag niet, ziet op eens heel veel licht, hoort allemaal andere stemmen, ziet vormen en wat kleur, bewegingen naar hem toe en van hem af!

Geborgenheid

Vergelijk het eens met dat jij nu rustig op de bank zit en je dit verhaal leest, je knippert met je ogen en opeens ben je in India! Wat een onwijze herrie!

Je wilt het liefst de rust en geborgenheid en de geluiden van thuis. En dat is eigenlijk wat het dragen in een draagdoek of draagzak met je kindje doet. Geborgenheid, de doek (het meeste) omhult het kleine lijfje, dicht tegen je aan. Het neemt het gevoel van verdwalen in een grote ruimte weg. Het kindje ligt bij jou op hart hoogte, want zo hoort je te knopen, en voelt jouw hartslag, maar ook je ademhaling en je geur. Het biedt vaak rust even lekker zo, veilig bij mama of papa.

Vroeg stoppen met dragen

Veel ouders stoppen met het dragen van hun kindje als het kindje tussen de drie en zes maanden oud is. Maar waarom? Wat gebeurt er dan? Ouders vinden hun kindje te zwaar, of merken dat het kindje steeds het nekje ver draait om iets van de wereld te kunnen zien. Wat ik dan veel zie is dat ouders, als ze niet stoppen met dragen, overstappen naar het dragen met het gezichtje naar voren. Ik vind het dragen met het gezichtje van je af, niet zo’n goed idee (we noemen dat ook wel face forward). Ik zal je uitleggen waarom.

Face forward niet met een doek!

Het face forward dragen met een draagdoek is echt een no go! Er is totaal geen sprake van ondersteuning of ergonomie.

dragen met het gezicht naar vorencredits: Ergobaby.com

Ook niet alle draagzakken zijn hiervoor geschikt. Tegenwoordig zijn er wel draagzakken waarmee je  “op een zo ergonomisch mogelijke manier” face forward kunt dragen. Daarbij is het face forward dragen nog niet volledig ergonomisch: de natuurlijke bolling van de rug wordt hoe dan ook verstoord. De bungelende beentjes zijn bij een draagzak met face forward mogelijkheid gelukkig soms wel van de baan, bij bungelende beentjes komt heupgewricht ook nog eens onder druk te staan.

Face forward dragen; waarom niet?

Als je merkt dat je kindje meer van de wereld wil zien is dat een goed teken. Zijn of haar wereld wordt groter er is meer te zien, te horen, te ruiken en het kindje wil ook meer ontdekken. Maar je kindje heeft jou daar echt wel bij nodig.

Want BOEM! Daar is opeens een rare meneer in zijn gezicht, die gekke bekken trekt, en raar praat. Oh nee, BOEM! daar is opeens heel veel herrie en allemaal mensen die heen en weer lopen, wat is er aan de hand! Is dit wel veilig? Waar is mijn mama eigenlijk, ik zag haar net nog, ik vind dat hangen wel leuk, maar waar is ze nu eigenlijk? Is het nu wel veilig? Is het nu wel oké dat deze meneer zo gek tegen mij doet? Ik vind die meneer denk ik niet zo leuk, hij doet zo druk. En al dat licht en dat geluid.

Veilige hechting

Ik hoor dan van veel ouders het volgende: “Eerder vond hij het wel leuk in de draagzak, maar nu gaat hij al na 15 minuten huilen”. En dat is eigenlijk heel erg logisch, want wie heeft jouw kindje nodig om de wereld te ontdekken? Juist, jouw veiligheid. Hoe doet een baby dat nu precies? Door te luisteren naar jouw hartslag, naar je ademhaling en je stem en later te kijken naar jouw gezichtsuitdrukking. We noemen dat ook wel gehechtheid of veilige hechting. Hoe kan je kindje, als het met zijn rug tegen jouw hart ligt, nu goed je hartslag voelen en je gezichtsuitdrukking zien? Eigenlijk niet zo goed.

Prikkels verwerken; niet alleen

Een baby moet prikkels kunnen verwerken en heeft nog veel last van prikkelgevoeligheid. Onze wereld zit vol met prikkels. Wij als volwassenen kunnen die prikkels (meestal) duiden, waardoor we veiligheid kunnen uitstralen. Een baby voelt dit door middel van jouw hartslag, ademhaling, stemgebruik en gezichtsuitdrukking en kan al deze 4 elementen niet zien als jij hem draagt met het gezichtje naar voren.

Even een check bij mama of die gekke meneer wel oké is. Mama gaat ook lachen,  dan lach ik wel eventjes mee. Ik voel mama’s hartslag nu goed, en het gaat net als normaal, dan zal het wel zo horen. Dat die mensen zo druk heen en weer lopen en er zo veel herrie is. En als ik dan mijn hoofdje neer leg, dan hoor ik die herrie in ieder geval aan één kant iets minder. Voor jezelf is face forward dragen ook nog eens onnodig zwaar. Daarbovenop kun je zelf je kindje niet in de gaten houden en belangrijke signalen aflezen.

Langer dragen

Maar dan is het probleem wat veel ouders ervaren; het wordt te zwaar, hij wil alles zien. En nu blijkt dat dit niet opgelost wordt met het antwoord om dan maar met het gezichtje naar voren te gaan dragen. Maar wat is dan wel de oplossing als je kindje alles wil zien? Ik ben zelf mijn oudste meer gaan dragen met een ringsling, dit is een korte doek met ringen en daarmee draag je je kindje voornamelijk op de heup. Je kindje heeft dan de ruimt om ook voor zich uit en om zich heen te kijken, maar kan dan ook je gezichtsuitdrukking goed zien.

Rugdragen

Een ander alternatief is om je kindje op je rug te gaan dragen. Het kindje zit dan met zijn buik tegen jouw rug aan, waardoor het nog steeds goed je hartslag en ademhaling voelt.

Op je rug kan je kindje je gezichtsuitdrukking niet goed zien, maar hij ziet je wel. Je rug en je achterhoofd, maar jou, zijn eigen vertrouwde jou. Het weet dat je er bent, er voor hem bent! Een veilige haven, een basis. Wat je kindje op jouw rug wel kan doen is zijn hoofdje neerleggen, tegen jou aan. Jouw huid, jouw geur en zich op die manier ook nog onttrekken van de drukte van de omgeving. Dat is bij het met het gezichtje naar voren dragen praktisch onmogelijk.

Er zijn wel een aantal aandachtspunten aan het rugdragen met een draagzak of draagdoek! Dit heeft te maken met onder anderen het wel of niet zelfstandig tot zit kunnen komen van je kindje bijvoorbeeld. Hierover volgt een apart artikel. Gooi je kindje alsjeblieft niet zomaar op je rug….

Consulent inschakelen

Wat ook een oorzaak kan zijn dat het dragen van je kindje zwaar wordt, is dat je niet op de juiste manier draagt. Je hebt misschien je kindje te laag hangen, waardoor het trekt aan je schouders of rug. Of je knoopt je draagdoek verkeerd of hebt een voor jou verkeerde draagdoek. Een advies van een draagdoek consulente kan je helpen de juiste manier van dragen te vinden.

Ook kun je bij een aantal consulenten een pas consult doen. Je kunt namelijk ook een voor jou en jouw kindje verkeerde draagzak hebben gekocht. Ook al is deze als ergonomische drager aangeduid, kan hij nog niet de juiste zijn voor jouw lichaam en pasvorm. De Tula is een veel gekochte draagzak, er is niets mis mee. Het is niet gezegd dat een veel gekozen, populaire draagzak, iets voor jou is. Een drager moet je vergelijken met een paar schoenen. Het moet je passen. Ik hoop dat ik je wat meer uitleg heb kunnen geven over dragen en de achtergrond van een aantal draagzakken.

❥ Ik wil niet zeggen dat per definitie je kindje dragen met het gezicht naar voren slecht is. Het is niet zwart/wit. Wees je bewust van wat het met je kindje kan doen en schat goed in. Wanneer doe je het, waarom doe je het en doe het dan zo ergonomisch en zo kort mogelijk.


dragen met simone
Simone heeft de opleiding voor draagconsulent gevolgd bij Die Trageschule®
Misschien ook interessant: Tips van een dragende mama voor je eerste stappen in de draagwereld

 

 

 

 

Reacties

reacties

Gastauteur

Sommige artikelen worden niet door mijzelf geschreven en ook niet door een vaste gastblogger. Het zijn bijvoorbeeld eenmalige gastblogs van collega bloggers of reviews die een lid van mijn team voor me geschreven heeft.

Soms zijn het verhalen van mensen die graag hun ervaringen willen delen. Om een stukje herkenbaarheid te brengen, een hart onder de riem te steken of een hart onder de riem te krijgen ♥

Wil jij zelf ook een persoonlijk verhaal delen, voel je welkom om me te mailen! Ik kijk uit naar jouw verhaal!

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.