Voordelen van buiten slapen; waarom een lutjepotje goed voor je baby is
Gezonder leven Lifestyle Ouderschap

Voordelen van buiten slapen; waarom een buitenbedje goed voor je baby is

Bij ons op de kinderopvang slapen een aantal kinderen buiten. Buiten vaak zelfs beter als binnen. Toen ik begon in maart was het nog wat koeler en lagen ze heerlijk in een skipakje met een mutsje en eventueel een dekentje. Ook in een winterslaapzak en dekentje kunnen ze prima in een buitenhuisje. Wanneer je ze dan uit bed haalt met van die schattige slaperige kopjes, blosjes op de wangen en zo lekker warm, dan zijn ze gewoon nog meer om op te vreten. En buiten slapen is gewoon heel gezond. Daarom lees je hier de voordelen van buiten slapen; waarom een buitenbedje goed voor je baby is!

Het buitenslapen van baby’s is al zo ontzettend oud. Wanneer je bijvoorbeeld foto’s van vroeger ziet, staan er soms gewoon een rijtje kinderwagens met slapende baby buiten voor de deur. Als ze klein zijn kun je prima de kinderwagen buiten zetten, maar wanneer ze draaien, mogen ze eigenlijk al niet meer in de kinderwagen slapen. Voor het buitenslapen is het juist weer veilig wanneer het kindje zelf van buik naar rug en weer terug kan draaien.

De geschiedenis van het baby’s buiten laten slapen

Het concept van baby’s die buiten slapen is niet nieuw en vindt zijn wortels in verschillende culturen over de hele wereld. Waarschijnlijk komt voort uit Scandinavische landen, waar ouders hun baby’s al generaties lang buiten laten slapen, ongeacht het seizoen. In landen zoals Zweden, Noorwegen, en Denemarken is buitenslapen bekend als “utendørs søvn”. Wat zich vertaalt naar “buitenslaap.” Het heeft historische en culturele betekenis en wordt ondersteund door het idee dat de buitenlucht gunstig is voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind.

De Scandinavische benadering van buitenslapen gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Buitenslapen werd later aangenomen als onderdeel van het Zweedse gezondheidsbeleid. In de jaren 1960 werd buitenslapen standaard in de Zweedse kinderopvang en wordt het nog steeds breed ondersteund door gezondheidsexperts en ouders.

De natuurlijke elementen

De praktijk van buitenslapen wordt vaak geassocieerd met de overtuiging dat blootstelling aan de natuurlijke elementen, waaronder frisse lucht en milde temperaturen, de algehele gezondheid van een baby bevordert. Onderzoek naar de voordelen en risico’s van buitenslapen blijft zich ontwikkelen, maar de historische en culturele achtergrond ervan toont aan dat het een praktijk is die diep geworteld is in het streven naar het welzijn van kinderen.

Voordelen van buiten slapen; waarom een buitenbedje goed voor je baby is

Buitenslapen biedt baby’s de kans om te profiteren van frisse, schone lucht en een rustige omgeving. Dit kan bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap. De afwezigheid van binnenluchtverontreinigingen en omgevingsgeluiden kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Het idee dat buitenslapen bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit is gebaseerd op verschillende factoren. Die factoren samen creëren een gunstige omgeving voor een goede nachtrust. Hieronder lees je enkele redenen waarom ouders en experts geloven dat buiten slapen bijdraagt aan een verbeterde slaapkwaliteit:

Frisse Lucht

Buitenslapen biedt baby’s de mogelijkheid om frisse, niet-gecirculeerde lucht in te ademen. Frisse lucht kan een positieve invloed hebben op de ademhaling en algemene zuurstofinname, wat bijdraagt aan een gezond slaappatroon. Schone, frisse lucht kan de ademhaling bevorderen en mogelijk de gezondheid van de luchtwegen ondersteunen. Een gezonde luchtwegfunctie is van belang bij het voorkomen van luchtweginfecties.

Buiten geluiden

Buitenomgevingen zijn vaak rustiger dan binnen. Natuurlijke geluiden kunnen een kalmerend effect hebben. Het ruisen van bladeren, fluitende vogels en zachte wind en helpen bij het creëren van een rustige slaapomgeving.

Temperatuurregulatie

Een koele slaapomgeving wordt vaak geassocieerd met een betere slaapkwaliteit. De mogelijkheid voor baby’s om zich aan te passen aan verschillende temperaturen kan hun vermogen vergroten om comfortabel te slapen.

Immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem is cruciaal voor een goede gezondheid en slaap. Sommige onderzoeken suggereren dat blootstelling aan natuurlijke omgevingen het immuunsysteem kan versterken. Hierdoor zijn baby’s mogelijk minder vatbaar voor ziekten die hun slaappatroon kunnen verstoren.

Buitenslapen biedt baby’s  bijvoorbeeld de kans om blootgesteld te worden aan verschillende micro-organismen die zich in de buitenlucht bevinden. Deze blootstelling aan microbiële diversiteit kan het immuunsysteem stimuleren en helpen bij het opbouwen van een gezonde immuunrespons.

Waarom een buitenbedje goed voor je baby is – Waar moet je op letten wanneer je kindje buiten gaat slapen

Terwijl frisse lucht en een kalme buitenomgeving positieve aspecten kunnen toevoegen aan het slaapritueel van je kleintje, is het essentieel om aandacht te besteden aan de veiligheidsaspecten die gepaard gaan met je keuze. Van temperatuurregulatie tot bescherming tegen weersinvloeden en het creëren van een veilige slaapomgeving, laten we samen kijken naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat buitenslapen niet alleen rustgevend is voor je kleintje, maar bovenal veilig en gezond.

Zorg ervoor dat de slaapomgeving veilig is en vrij van potentieel gevaarlijke voorwerpen. Plaats de wieg of het slaapoppervlak op een stevige ondergrond en vermijd scherpe randen of uitstekende voorwerpen.

Weersomstandigheden

Voorkom blootstelling aan extreme weersomstandigheden. Plaats de wieg niet direct in de zon of in de regen. Gebruik indien nodig een parasol of luifel om schaduw te bieden en de baby te beschermen tegen direct zonlicht. In de veiligheidsinstructies van de buitenbedjes van Lutje Potje, het enige echte babyhuisje, staat vermeld dat de kinderen er met windkracht 4 bijvoorbeeld niet in mogen.

Buitentemperatuur

Pas de kleding van de baby aan op de buitentemperatuur. Gebruik lagen zodat je gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderingen in temperatuur. Oververhitting kan gevaarlijk zijn, dus zorg ervoor dat de baby niet te warm is aangekleed.

Toezicht

Houd altijd toezicht op de baby, zelfs als ze buiten slapen. Plaats een babyfoon in de buurt om geluiden te kunnen horen. Wees alert op de behoeften van de baby en reageer snel op huilen of ongemak. Bij ons op het KDV staan de bedjes tegen het raam, zodat we elke keer even kunnen spieken. Daarnaast staat het raam open, waardoor we de kindjes goed kunnen horen.

Insecten

Bescherm de baby tegen insectenbeten. Gebruik indien nodig een muskietennet over de wieg en vermijd het gebruik van sterk ruikende lotions die insecten kunnen aantrekken. De eerdergenoemde babyhuisjes zijn wat dat betreft ook ideaal. Ze sluiten helemaal af en zijn aan de voorkant voorzien van fijn gaas.

Veilig slapen

Zorg ervoor dat de slaapplaats veilig is en voldoet aan de aanbevelingen voor veilig slapen. Vermijd het gebruik van zachte dekens, kussens of knuffels in de wieg, omdat deze verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Plek van het buitenbedje

Kies een rustige en veilige buitenruimte voor het buitenslapen. Vermijd drukke straten, rokerige gebieden en plaatsen met veel lawaai. Zorg ervoor dat de wieg stabiel staat en niet kan omvallen.

Hygiëne

Houd de slaapomgeving schoon en vrij van vuil en allergenen. Regelmatig schoonmaken van de wieg en het slaapoppervlak draagt bij aan een gezonde slaap.

❥ Probeer ook bij het buiten slapen van je baby een bedtijd ritueel in te bouwen, ook dit bevordert de slaap immers!  Zo maak je optimaal gebruik van de voordelen van buiten slapen.

 

Reacties

reacties

Marjo

I ♥ my boys and girl, Family, Ice cream, Books, Crochet, Bows, Rainbows, Pink, Angels, Ribbons, Sweet Songs, CupCakes & Pie, Strawberries & Raspberries, New Shoes & New Bags, My Kitchen & Vintage,To laugh & To cry from joy, Beads.

Misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.