Home PERSOONLIJK Rode rijst, vissticks en Hollandse roerbak

Rode rijst, vissticks en Hollandse roerbak

by Marjo
Weekmenu #2 rode rijst, vissticks en Hollandse roerbak

Aan dit weekmenu van rode rijst, vissticks en Hollandse roerbak heeft mijn neefje een bijdrage geleverd, zo schattig! Zaterdag waren we daar eventjes om zijn mama op te halen. Dit voor onze minimaal jaarlijkse DoMoDo-dag. De dag dat we met z’n drietjes op stap gaan. Wat meestal neerkomt op winkelen en lunchen. Uitvalsbasis was dit keer hun huis en daarna gingen we naar Emmen. Terwijl Aniek zich nog klaarmaakte kletste ik wat met Jesse.

Voor dit weekmenu vroeg ik hem wat hij echt lekker vond, wat wij dan deze week konden eten. Het koolhydraatarme avond eten is wat minder de laatste tijd, dus de enige voorwaarde was dat het geen afhaal eten mocht zijn. Vissticks! Oeh! Lekker! “Goed idee”, zei ik. “Met aardappelschijfjes en appelmoes”. Aniek vroeg nog even aan Jesse wat hij er lekker bij vond. “Snoep worteltjes”, die aten wij er dus ook bij. Op dinsdag. Wat we de rest van de week hebben gehad?

Weekmenu #2 rode rijst, vissticks en Hollandse roerbak

Zondag ben ik er voor gaan zitten. Lijstje er bij, telefoon in de aanslag voor inspiratie. Deze keer was het iets moeizamer dan vorige week, maar ik besloot dat moeders beslist en dat ze maar eten wat de pot schaft. Ook papa, ook al doet hij de boodschappen 😉

Rene had wel ergens tegen de kinderen geroepen dat hij graag weer de maiskolven wilde eten. Daar wilde ik wel in mee gaan. Maar niet met de gehaktballen in tomatensaus. Wel in de gehaktballen, maar dan met een jus of zo.

Weekmenu #2 rode rijst, vissticks en Hollandse roerbak

Voor de maandag. En wat er bij? Ineens moest ik aan de rode rijst denken van een ander gerecht, de ananas daarvan zou er nog lekker bij zijn ook. De rode pesto voor de rode rijst was ik vergeten door te geven. Er stond nog wel groene in de koelkast gelukkig en dat vond ik zelfs lekkerder. Voor meer smaak kookte ik de rijst deze keer in groentenbouillon (van een blokje). Ook voegde ik nog wat peper toe.

Ik maakte de gehaktballen met een mosterd-ketchup jus en die wáren toch lekker!

Gehaktballen met mosterd-ketchup jus

Voor zes personen, voor de gehaktballen

50 gram margarine

1 kilo rundergehakt

2 rode uien

gehaktkruiden

peper

paprikapoeder

kerrie

strooiaroma

maggi

sweet chilisaus

Voor de jus

mosterd

ketchup

water

Bereidingswijze gehaktballen

Begin met de ballen als de maïskolven al lekker in de oven staan.

Doe het gehakt in een kom, snipper de ui en schuif ze van de snijplank op het gehakt. Voeg alle kruiden en smaakmakers toe en kneed dit goed door.

Zet een hapjespan op het vuur en laat de margarine smelten en warm worden. Draai niet te grote ballen van het gehakt en doe ze in de pan, bak ze rondom lekker bruin.

Voeg zo’n twee eetlepels mosterd en vier eetlepels ketchup toe en roer dit door, daarna wat water er bij. Dit heb ik echt op gevoel gedaan. De ketchup was bijna op, daar heb ik het water bij in gedaan, om er zo nog wat meer ketchup uit te krijgen.

Deksel op de pan doen en gewoon net zo lang in de pan, onder af en toe omdraaien als de maïskolven nog in de oven zitten. Zo’n twintig tot vijfentwintig minuten nog denk ik.

Hollandse Roerbak

Woensdag aten de heren pizza, kant en klaar uit de oven. Voor het gezonde idee sneed ik cherrytomaatjes in stukjes voor erbij. Elynn was ziek thuis, die had alleen zin in fruit. Ik had een koolhydraatarm recept met kipgehakt. Dat recept deel ik later op het blog. Thomas vond het zo lekker dat hij nog drie gehaktballetjes wegtikte.

Omdat het recept voor Hollandse roerbak beloofde dat het zo’n tien minuten bereidingstijd zou hebben, durfde ik dit gerecht wel te kiezen voor de donderdag. Eén van de dagen dat we allebei werken en ik dus laat nog moet koken.

Het was echt snel klaar en zalig. Het deed me denken aan de kapucijners zoals we ze vroeger altijd kregen, maar nét even anders.

De roerbak is een mengsel van kapucijners, prei, rode ui en spekblokjes. Erbij geserveerd Cela Vita oma’s aardappeltjes en klaar! René had voor zichzelf een boerenbrok en rauwe worteltjes bedacht. Hij houdt niet van spek en lust geen kapucijners. Elynn at met hem mee, omdat ze ziek is, had ze sowieso niet veel honger. Finn at van alles een klein beetje, die was ook niet fit. Thomas genoot net zo van de roerbak als ik!

Als afsluiting gingen we vrijdag weer voor frietjes en zaterdag werd een verrassing. Omdat ik misschien met de oudsten op stap zou gaan, hadden we dit open gelaten. Helaas ging het uitje niet door. Daarom aten we normaal. Noodles zijn hier een succes, daarom koos ik daarvoor. Thomas vond de kipgehaktballetjes heerlijk, René had ze met rundergehakt lekkerder gevonden. Het werden dus Oosterse rundergehaktballetjes met noodles.

❥ Natuurlijk ben ik zelf ook altijd op zoek naar inspiratie. Noem eens drie ingrediënten die jij graag gebruikt of combineert. Dan ga ik daar proberen iets van te maken.

Reacties

reacties

Gerelateerd

1 comment

Rory 2 november 2019 - 15:45

Poeh, wat gebruik ik graag? Thaise pandanrijst, (veel) knoflook en tja. Wat meer? Uhm. Rode ui. Zoete puntpaprika. Cherrytomaatjes. Tahoe! En soms tempé (maar dat lust niet iedereen).

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.